tisdag, mars 21, 2006

Paralympics - Sven

Var finns de handikappade svenskarna?
Jag frågar med anledning av det OS som just nu äger rum i Italien. Total avsaknad av svenskar i många grenar. Eurosport sänder faktiskt dagarna i ända och då skulle det ju vara kul om det fanns åtminstone någon svensk att heja på bland annat i pisterna. Nej, bara en hel drös med amerikaner, Österrikare och till och med australiensare ser man.

Så varför är det så? Har Sverige få handikappade? Får de inte det stöd de behöver?
Man hör ofta att handikappidrotten beklagar sig för att de inte får tillräckligt ekonomiskt stöd och att mediaintresset är för litet. Stödet kan jag inte uttala mig om men vad gäller uppmärksamheten har jag en del åsikter.

Man kan aldrig gnälla fram ett intresse från idrottspubliken. Damfotbollen har försökt med det i 20 år, sagt att herrfotbollen får all tv-tid och alla pengar. Damtennisen däremot slutade gnälla och fick plötsligt fram stora profiler och fantastiska tävlingar. Nu är prispengarna och publiksiffrorna i princip lika stora på herr- och damsidan. Beachvolleyn var något av en föregångare genom att på internationella touren alltid erbjuda samma summa i båda klasserna. Någon tänker då säkert på den den sexuella säljkraften i beachvolley och tennis, att "fula gubbar" bara kollar på sporten för att det är ett legitimt smygtittande. Låt gå då, att några män är där av andra anledningar än bollväxlingar och segrar, det har kvinnliga idrottssupportrar gjort i alla tider! Säkert är det i många fall också så att även om de kommer till kalaset för kakorna så stannar de för konversationen...

Mardrömsåskådaren finns dock och jag har träffat honom... Han skulle säkert få alla kvinnliga friidrottare att bylsa på sig en slapp träningsoverall på tävling om han togs fram i ljuset. Det var en taxichaufför i Sydney som uttryckte sin förtjusning över att se dessa atleter på tv. -"They only got them little tight pants on, leaving almost nothing to the imagination, loving it! Especially the long jump when they spread their legs and the camera gets right in there! Yeah, that's the way, big cunts coming right at you in the tele!" Vad kan man säga?

Efter att ha glidit långt ifrån alla ämnen jag inlett i denna ”spaning” vill jag knyta ihop genom att berätta vad ledaren för svenska alpina paralympicstruppen sa;
-Folk brukar tycka det är underhållande att se på alpin handikappidrott, särskilt Sit ski – störtlopp, det blir väldigt spektakulära krascher!!!

Hmm, hoppas att han har fel, eller ska damfotbollen kanske satsa lite mer på krockar och skallningar för att få mer publik?!

Etiketter: