torsdag, december 21, 2006

Det största och det sämsta - Per

Team Gotland i allsvenskan.
Halleleluja!
Det är stort.
Det största för gotländsk volleyboll någonsin. Det har höjts lite röster om att det kanske inte har nått fram till folk hur pass stort detta är så jag passar på att säga det igen.
Det är stort.
Team Gotland är ett av Sveriges 17 bästa volleyboll-lag.
För att jämföra så ligger kanske VIF Gute runt 40-45 bästa lag (all annan jämförelse borttagen, fotboll är vansinningt mycket större än volleyboll), Visby Roma är i runda slängor knappt topp 100 och Sudret kanske runt 130 plats i landet i hockey, Visby IBK är bland landets 50 bästa innebandylag. Visby Basket runt 60-70 lag i landet.
Och skall vi inte ens nämna alla de lokala gotländska fotbollslagen. Det vore inte schysst.
Och Team Gotland är alltså topp 17.
Det är det största.
Det sämsta är något riktigt riktigt dåligt för volleybollen och ett stort problem.
Det snackas mycket om att lag inte vill gå till allsvenskan och gör allt i sin makt för att slippa.
Framförallt två lag ryktas det om. Kalmar i division I södra anklagas för att ha lagt sig i några av sina sista matcher och vissa gästböcker (förvisso väldigt opålitliga) gör gällande att så skall vara fallet. Även Norrköpping i vår serie hade önskemål om att slippa allsvenskan och vad de skulle ha gjort om vi inte gjort vårt jobb mot Solna kan man bara spekulera om. Jag vet vad jag tror.
Det säger i allafall ryktena.
Om vi utgår från att rykterna är sanna så är det pinsamt och fjantigt.
Både Kalmar och framförallt Norrköping har trupper som skulle klara sig alldeles utmärkt i allsvenskan och Norrköping har sin egen hall, ett bra läge i Sverige för bortamatcherna och, så vitt jag vet, en bra organisation. Ändå vill man inte till allsvenskan. Ett lag som relativt enkelt slog oss med 3-1.
Jag förstår inte vad de håller på med.
Har man den inställningen så kan man lika gärna skita i att spela division I-volleyboll.
Ner i tvåan med er så slipper ni dilemmat med allsvenskan.
Spelar man i division I så får man vara beredd på att allsvenskan kan dyka upp.
Det är för faan en belöning och inte ett straff - som vissa klubbar verkar resonera.
Visst - det är många matcher. 14 stycken på två månader.
Visst - Det kräver en bättre organisation.
Visst - Det är lite slitigt.
Men det är väl det som idrott handlar om.
Att utvecklas och få nya utmaningar. Men vill Norrköping och Kalmar fortsätta harva vidare utan att gå vidare så fine.
Jag säger bara att då kan ni spela i division II. Och givetvis strunta i uppflyttning.
Enkelt.
Sen är det givetvis ett problem med det enorma spelschemat som allsvenskan utgör. Det handlar om 14 matcher på 9 spelveckor. Sex dubbelhelger, två singel och en ledig - på över två månader. Det är tufft - oavsett vilkens sport och vilken nivå du jämför med.
Lösningen är relativt enkelt. Se till att allsvenskan blir en serie för både höst och vår.
Ha en elitserie med 8 lag. En allsvenska med 8 lag och tre division I med 6 lag i varje. Trippelmöten i elit och allsvenskan och fyra möten med varje lag i division I. Då landar det i 21 matcher i elit och allsvenskan och 20 i division I.
Lagom.
Och konkurrensen i Elit kommer att bli bättre, konkurrensen och proffesionaliteten i allsvenskan kommer höjas och division I får lagom med matcher och slippa allsvenskan men samtidigt kunna ta steget från ettan till allsvenskan betydligt lättare än vad steget från ettan till eliten är idag.
Steget mellan elit och allsvenskan skulle också bli betydligt mindre.
Många fördelar men problemet är mer på damsidan är avstånden geografiskt är större än på herrsidan och en nationell allsvenska skulle kunna bli ekonomiskt svårt för en del lag. Det är ett stort problem, och något Förbundet skulle vara tvunga att lösa. Kanske genom resesubventioner från förbundet själva. Eller kanske internationella förbundet. Vad vet jag?
Det måste iallafall lösas annars har vi ingen elitserie alls om tio år.
Alla kommer vilja spela i ettan och vi kommer se sjukt många läggmatcher. För vem vill ha nya utmaningar?
Detta är mitt förslag. Vad är ditt?
Sen har jag inte ens börjat prata om domare och slagnivåer. Men det får bli nästa gång. Kan bara konstarera att i Stockholm får man slå bollen två gånger i rad. Spelar ingen roll om första träffen är på läktaren och andra i omkläddningsrummet. Se bara till att det ser ut som samma rörelse (spelar ingen egentlig roll om det är det, det räcker att du har lite fart på kroppen bara) så skall du se att domaren inte blåser.
Bara i Stockholm, barn.
Bara i Stockholm.