måndag, oktober 16, 2006

En historisk bild - Per

En bild sägermerän tusen ord ellerhur är det klyschan är. Nu försöker Sven i och för sig slå på den med sin intensiva språkkurs.
Jag håller med Sven i mycket. Utan att det förtar svenskar oförmåga att uttala namn, men amerikaner är sjukt dåliga på det. De försöker aldrig rätta sig efter uttalet på orginalspråket. Foooorshbeeerg, eller Suundihn är bara några exempel. En gång har de skenheliga amerikanerna faktiskt ändrat uttalet på en spelare i NHL. Den slovakiska, eller tjeckiska (vet faktiskt inte...) storspelaren Misroslav Satan. Notera att efternamnet stavas precis som - just det- satan. Det gick givetvis inte. Utan för första gången någonsin ändrar alla sportkommentatorer sitt uttal, så istället för komiska "Satan scores" blir det ett litet "sch"-ljud i början Schatan. Jag vet inte ens om det skall uttalas så på orginalspråk, men ett smidigt sätt att hålla den kristna fundamentalistiska högern i USA nöjd. För det är ju där man hittar alla hockeyfantaster - eller...?

Nåja. Nu till rubriken på inlägget. Den uppmärksamma läsaren kan ju inte ha undgått att upptäcka att det är en sensationell ledare av blockligan.
Just det - jag.

Det är en helt klart historisk bild.
Ett litet underbetyg till våra fantastiska centrar, men leder man så leder man.
Upp till bevis nu....