måndag, oktober 16, 2006

Språkintensiven, kapitel 3 - Sven

Utländska uttal

Här är en bra grundregel; om du inte vet hur det ska uttalas, uttala det på svenska, som det står. Jag har just lyssnat på en talbok där högläsaren inte var vidare bevandrad med de orden på engelska som dök upp. Det är i och för sig ok, hans misstag var att han försökte uttala orden på bräkigt texasmål, vilket blev helt tokigt. Han uttalade bland annat hela tiden "v" som "w" i likhet med många andra svenskar som gissar amerikanska uttal.

Amerikanskan finns runt om oss svenskar hela tiden så det kanske känns naturligt för en del att uttala okända ord som om de är amerikanska, men gör inte det! Idoljury-Kishti bor i och för sig ofta i USA men det är ändå oförsvarligt att kalla Darin, som har kurdiskt ursprung, för "Dääärin" som om han var från Texas. Att hon sedan fick med sig hälften av alla radiopratare är bara tragiskt...

Det är ett ganska oförargligt snobberi att uttala namn på städer som det låter lokalt, men snälla, rätta inte någon som inte har ett läspande s-ljud i "Barcelona".

PS Det är roligare att skriva om man får någon slags reaktion! Nu har jag i och för sig redan skrivit 10 avsnitt av "Språkintensiven" i förväg, men annars hade jag hotat att sluta om ni inte kommenterar mer!

Etiketter: