onsdag, oktober 25, 2006

Järn och stål - Svante

Rent järn är mycket reaktivt och korroderar snabbt i luft, särskilt i fuktig miljö eller i förhöjd temperatur. Det har dåliga hållfasthetsegenskaper.

Väldigt få saker tillverkade av rent järn. Således ställer jag mig skeptiskt till meningen "Formen kan vara en plåt, materialet är stål, järn, aluminium eller någon annan metall".

Eftersom stål är en legering av järn, måste skaparen av ovanstående mening mena järn som i rent järn, vilket knappast något är tillverkat av. Menar han en metall som inhåller järn verkar det mycket märkligt att skilja på järn och stål. Han kanske menar tex gjutjärn, men bör då uttrycka gjutjärn, då det är järn med hög kolhalt. Man kan tycka att det är mer rätt att kalla stål och inte gjutjärn för järn då det inehåller mindre kol. Järn med liten andel kol kallas smidesjärn.

Är det då mer rätt att kalla smidesjärn för järn? Kanske, men det blir väldigt krångligt att veta vilket som är "mer rätt".
Enklast är att säga rätt!
Tex "det där var en fin gjutjärnspanna" eller "det där var stora turbinskovlar av höglegerat gjutstål med hög kiselhalt".



"Oh yeah? Then try my nuts to your fist style!" - Wimp lo