måndag, november 13, 2006

Språkintensiven, kapitel 9 - Sven

Talspråksmissförstånd

Talspråk: -Vi håller på O planera.
Skrivspråk: -Vi håller på ATT planera.
Tyvärr blir det ibland: -Vi håller på OCH planera. Detta på grund av att "O" i talspråket låter mer som "och" än som det "att" det representerar.
I det sista fallet blir det tokigt, då "och" gör att "håller på" och "planera" skiljs från varandra.
Man ser även; -Vi håller på OCH planerAR, då det verkligen blir tydligt att skribenten inte kan hålla ihop logiken. Den meningen ska uppfattas som att "vi" BÅDE "håller på" (med något, vad det nu må vara) OCH "planerar".
Om de båda verben ska höra ihop måste det till "att" och det andra verbets grundform (infinitiv). -"Vi håller på att planera".

Att inte blanda ihop talspråk och skrivspråk är väldigt lurigt när man lär sig skriva och ibland hänger det kvar hela livet. Tänk på att i talspråk kommer man undan med det mesta, det ska inte vara så noga. I skriftspråk har du fördelen av att ha mer tid på dig. Tänk efter vad du vill säga och gå alltid igenom din text en extra gång när du skrivit färdigt så ska det inte bli alltför galet. Tar det för mycket tid? Tänk då på den extra tid det tar att tolka, eller vad ett missförstånd kan leda till om det är slarvigt skrivet. Ju fler som ska läsa det desto mer tjänar man på att vara noggrann. Din tid är säkert dyrbar, men det är alla andras också!

Etiketter: